Nieuws -
Lancering ‘Perspectief voor een mentaal gezonder Nederland in 2035’
De druk op de ggz is onhoudbaar, waarschuwen vertegenwoordigers van cliënten & naasten (MIND), psychiaters (NVvP), psychologen (NIP) en ggz-zorgaanbieders (deNLggz). Wachtlijsten die blijven oplopen, groot tekort aan personeel en ingewikkelde (financierings)systemen. In een unieke samenwerking pakken de partijen de handschoen op voor een gezamenlijk perspectief voor een mentaal gezonder 2035. Waarbij er voor iedereen op het juiste moment en de juiste plek passende zorg en ondersteuning beschikbaar is. Daar is grote hervorming voor nodig.
Meer dan drie miljoen volwassenen worstelen met hun mentale gezondheid. Naast erfelijke factoren en situaties die psychische klachten kunnen veroorzaken, stijgt het aantal volwassenen met een psychische aandoening door toenemende maatschappelijke zorgen en prestatiedruk. ‘Tegelijkertijd staan middelen en menskracht onder grote druk,’ stellen de vier partijen.
NVvP-voorzitter Niels Mulder: “Als psychiaters zien we dagelijks hoe hulpvragen kunnen uitgroeien tot complexe klachten en ziektebeelden. Dat benadrukt de noodzaak om vroegtijdige ondersteuning beter te organiseren en onze capaciteit gerichter in te zetten. Ik ben blij met deze samenwerking waarin we onze krachten bundelen om structurele oplossingen te realiseren. Dit kan niet alleen de wachtlijsten verkorten, maar ook de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg verbeteren, zodat patiënten de ondersteuning krijgen die ze echt nodig hebben, op het juiste moment en op de juiste plek.’”
Toegankelijke en flexibele zorg
Het is belangrijk dat we als samenleving meer en meer met elkaar accepteren dat mentale problemen erbij horen. Om de zorg en ondersteuning beschikbaar, betaalbaar en van voldoende kwaliteit te houden moet er meer aandacht komen voor ‘netwerkzorg’. Waarbij de zorg – inclusief de bekostiging – flexibel meebeweegt met de behoefte van de mens. Zo kan verergering van problemen voorkomen worden als er tijdige hulp geboden wordt aan mensen. Het vraagt om een beter onderscheid in échte zorgvragen en vragen die voortkomen uit andere problemen zoals stress, schulden of prestatiedruk. Door het inzetten van netwerkzorg kunnen we de wachttijden terugdringen en is er snellere toegang tot andere mogelijkheden van passende ondersteuning, zoals een gesprek met een ervaringsdeskundige.
Preventie en voldoende zorgprofessionals
Om de toename van psychische klachten af te remmen en de zorg en ondersteuning beschikbaar te houden is er meer aandacht nodig voor preventie. Door vroegsignalering op scholen, laagdrempelige steun in de wijken en ondersteuning van programma’s zoals Mental Health First Aid. Ook vraagt het om investeringen in voldoende zorgprofessionals. Zij zijn essentieel en moeten meer ruimte krijgen om hun werk op een zo goed mogelijke manier te doen. Dit vraagt om betere arbeidsvoorwaarden, meer gebruik maken van technologie en het versterken van professionele autonomie.
Kennis en data als fundament
Het bevorderen van kennisdeling tussen zorgprofessionals, wetenschappelijke onderzoekers, ervaringsdeskundigen en maatschappelijke organisaties stimuleert innovatie in de geestelijke gezondheidszorg en verhoogt de kwaliteit. Het is belangrijk dat we de inzichten meer in de praktijk te brengen door deze te delen met huisartsen, maar ook met scholen en werkgevers.

Bekijk ook
Het laatste nieuws

Save the date: ledendialoog euthanasie bij psychisch lijden
Nieuws -
Exclusief voor leden