Nieuws -
AZWA: NVvP positief, betrokkenheid bij uitwerking essentieel
Een dezer dagen stuurt het ministerie van VWS een brief over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) naar de Tweede Kamer. De NVvP is blij dat het samenwerkingsakkoord eerder niet controversieel is verklaard. Er liggen nu belangrijke afspraken voor verbetering van de ggz, waar ook de vereniging aanzienlijke invloed op heeft gehad. Tegelijk is het voor de NVvP cruciaal dat zij betrokken blijft bij de uitwerking van de afspraken.
Over het AZWA
Het AZWA is een breed samenwerkingsakkoord tussen het ministerie van VWS, gemeenten, zorgaanbieders en andere partijen in het sociaal domein. Het doel van het AZWA is om de zorg en ondersteuning in Nederland toekomstbestendig te maken. Het AZWA bouwt voort op bestaande afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Belangrijke uitgangspunten van het AZWA zijn: terugdringen van arbeidsmarkttekorten, meer samenwerking tussen zorg en sociaal domein, toegankelijke en passende zorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen via ondersteuning en preventie in het sociaal domein.
Ondertekenaars
Het AZWA wordt ondertekend door partijen die ook het IZA hebben ondertekend, aangevuld met enkele nieuwe partijen (waaronder MIND). De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft namens de 32 wetenschappelijke verenigingen, waaronder de NVvP, deelgenomen aan de besprekingen. Ook de Nederlandse ggz is een van de partijen.
Ggz-afspraken in het AZWA
De NVvP is sinds het najaar van 2024 met andere ggz-partijen (MIND, NIP en deNLggz), waarmee we strategisch samenwerken, intensief in gesprek geweest over de ggz-paragrafen in het AZWA. Ook met de FMS, onze formele vertegenwoordiger aan de onderhandelingstafel, is nauw geschakeld. Het NVvP-bestuur heeft met de Ledenraad op verschillende momenten overleg gevoerd. Al deze overleggen hebben ertoe geleid dat we als vereniging aanzienlijke invloed hebben gehad op de uiteindelijke afspraken. Het bestuur is daar blij mee. We willen uiteraard daar waar het over de psychiatrie gaat of de psychiatrie raakt, dat afspraken met ons tot stand komen en uitgewerkt worden. Het bestuur vindt het belangrijk dat we betrokken zijn en blijven. De uitwerking en effectuering van de afspraken zal de komende jaren onze aandacht blijven vragen.
Specifiek voor de ggz staan er in het AZWA de volgende afspraken. We beperken ons hier tot de meest in het oog springende afspraken.
- Betere bezetting van 24×7 diensten.
- Een verschuiving van financiële middelen in de ggz naar de zorg voor de meest kwetsbare en complexe patiënten, zodat instellingen kunnen investeren in staat zijn om passende financiële, personele en materiële randvoorwaarden te creëren voor professionals.
- Verbetering van de toegankelijkheid van de ggz.
Waar staan we nu?
Het AZWA zal een dezer dagen met een begeleidende brief door de minister van VWS naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het ministerie van VWS geeft de ondertekenaars tot begin september de tijd om hun achterban te raadplegen m.b.t. accordering. Naar verwachting vindt de officiële ondertekening in de eerste volle week van september plaats.
Zoals eerder aangegeven zijn het NVvP-bestuur en de Ledenraad op een aantal momenten met elkaar in gesprek geweest over de ontwikkelingen. Het bestuur zal aan de Ledenraad begin september ook nog om een formele reactie vragen ter voorbereiding op de NVvP-inbreng in de Algemene Vergadering van de FMS op 3 september aanstaande. Want in die vergadering zal uiteindelijk worden bepaald of de medisch specialisten, waaronder de psychiatrie, instemming verlenen aan de deelname aan dit Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord.
Gesprek tussen leden en bestuur over de gemaakte afspraken
Na ondertekening gaat het bestuur graag in gesprek met leden om van gedachten te wisselen over de implicaties van de afspraken voor de psychiatrie. De data zullen nog bekend worden gemaakt. Houd de weekupdate in de gaten!
Bekijk ook
Het laatste nieuws

Oud-bestuurslid Dirk Vandenberghe overleden
Vereniging -

Rechter stelt NZa in het ongelijk over rekenmethode kostprijsonderzoek
Nieuws -
Exclusief voor leden