Richtlijn
Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen
De richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen is bedoeld voor alle professionals in de GGZ die betrokken zijn bij de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ook patiënten kunnen de richtlijn gebruiken bij het overleg met hun hulpverleners.
Deze richtlijn gaat over hoe je persoonlijkheidsstoornissen kunt herkennen en behandelen, zoals die zijn omschreven in de DSM-5.
Er is ook speciale aandacht voor jongeren die nog niet helemaal aan de kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis voldoen, maar wel al duidelijke klachten en problemen hebben en bij wie er daardoor een sterk vermoeden is dat er een persoonlijkheidsstoornis aan het ontwikkelen is.
In de richtlijn worden de volgende onderwerpen besproken:
- Preventie en Vroegsignalering
- Screening en Diagnostiek
- Indicatiestelling
- Psychotherapie
- Farmacotherapie
- Vaktherapie
- Herstel en Rehabilitatie
- Systeeminterventies en Naasten
- Comorbiditeit
- Organisatie van Zorg
Alle actuele richtlijnen op het gebied van psychiatrie zijn te vinden in de Richtlijnendatabase (van de Federatie Medisch Specialisten).

De Richtlijnendatabase app, heb jij ‘m al?
Even een richtlijn opzoeken op je telefoon of tablet?
Op de hoogte blijven van richtlijnen die belangrijk voor jou zijn? Dat kan met de Richtlijnendatabase app van de FMS. De app is ontwikkeld namens alle wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en eenvoudig te downloaden.
Bekijk ook
Gerelateerde items

Richtlijn Autismespectrumstoornis bij kinderen/jeugd
Richtlijn
De richtlijn Autismespectrumstoornis bij kinderen/jeugd is bedoeld voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg in...

Richtlijn Angst- en Dwangstoornissen (laatste revisie)
Richtlijn
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners uit eerste, tweede en derde lijn die betrokken zijn bij de zorg voor...

Richtlijn Depressie (vierde revisie)
Richtlijn
De Multidisciplinaire richtlijn Depressie is bedoeld voor alle zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) die betrokken zijn bij de zorg...