Ga naar de inhoud

Nieuws -

Uitvoering autonomie bevorderend beleid verdient meer aandacht

Autonomie bevorderend beleid is belangrijk, maar de uitvoering verdient meer aandacht. Dat blijkt uit een rapport dat patiëntenkoepel MIND vandaag presenteert over het meldpunt autonomiebevorderend beleid (ABB).

Het rapport brengt indringende ervaringen van patiënten en naasten naar voren. Deze meldingen verdienen de volle aandacht, omdat ze laten zien hoe belangrijk het is om een op zichzelf belangrijke behandelmethode met de grootste zorgvuldigheid en respect voor de patiënt te organiseren en uit te voeren.

Waardevolle behandelvorm

De NVvP onderschrijft het belang van ABB als een waardevolle behandelvorm. Dit beleid biedt patiënten de mogelijkheid om patronen van afhankelijkheid en risicovol gedrag te doorbreken, waardoor ruimte ontstaat voor herstel en eigen regie. In veel gevallen leidt ABB tot belangrijke doorbraken in het herstelproces, zoals ook uit positieve meldingen in het rapport blijkt.

Niels Mulder, voorzitter NVvP, over het rapport:

“Autonomie bevorderend beleid is een waardevolle methodiek en een belangrijk onderdeel van de behandeling van kwetsbare, moeilijk behandelbare patiënten. Op weg naar herstel is het belangrijk dat patiënten weer leren op zichzelf te vertrouwen en meer eigen regie te nemen over hun leven. Natuurlijk met steun van behandelaren en met zorgvuldigheid en respect. Veel patiënten hebben baat bij autonomiebevorderend beleid (ABB), zoals ook uit positieve meldingen in het rapport blijkt. Tegelijkertijd toont het rapport aan dat ABB in sommige gevallen niet goed is uitgepakt, met ernstige gevolgen voor patiënten. Deze signalen nemen we zeer serieus, en we waarderen dat MIND deze ervaringen in kaart heeft gebracht. We gaan graag met de andere betrokken partijen in gesprek om te kijken hoe we samen kunnen werken aan verbetering”

Gezamenlijke stappen nodig

ABB is bedoeld om patronen van beveiliging en beheersing te doorbreken en ruimte te creëren voor eigen regie en herstel, vanuit een menswaardige benadering. ABB wordt toepast wanneer schadelijke afhankelijkheidsrelaties een onderdeel zijn van de problematiek en patronen waar een patiënt last van heeft. Er is geen alternatieve behandeling voorhanden. De uitvoering van ABB en de gesprekstechnieken die dit vraagt van zorgverleners, vraagt om grote zorgvuldigheid, betrokkenheid en evaluatie. De meldingen in het rapport laten zien dat dit in de praktijk niet altijd goed gaat. Dit vraagt om reflectie, dialoog en verbeteringen.
De NVvP zet zich in om professionals te ondersteunen bij een verantwoorde toepassing van ABB. We willen daarbij nadrukkelijk samenwerken met patiënten, naasten en collega’s uit de ggz. Door samen te leren van ervaringen kunnen we de zorg verbeteren en recht doen aan de unieke situatie van iedere patiënt. Daarbij is blijvende inzet om personeelstekort in de ggz aan te pakken ook van belang omdat zorgkwaliteit, ook bij deze behandelvorm, gebaat is bij een goede en stabiele bezetting in zorgteams.   

De NVvP ziet het rapport van MIND als een belangrijke oproep aan de hele ggz-sector om aandacht te besteden aan de uitvoering van ABB. Het is aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de borging van het hoog risicobeleid, dat soms gevoerd moet worden als onderdeel van autonomie bevorderend beleid. En af te stemmen wat nodig is, zoals: heldere richtlijnen, zorgstandaarden, goede documentatie, nauwe afstemming met patiënten en hun naasten, en voortdurende evaluatie, zoals in lerende netwerken. We blijven in gesprek met betrokken partijen om hier gezamenlijk stappen in te zetten.

Relevante informatie

Bekijk ook

Het laatste nieuws