Nieuws -
DSM op de factuur: zonder regels te risicovol voor aanbieders
Het ministerie van VWS heeft op 19 december 2024 aangekondigd dat er in 2025 alsnog regelgeving komt voor het vermelden van de DSM-hoofdgroep en het GB-GGZ-profiel op facturen. Beide items zijn nodig (en verplicht) om de aanspraak te bepalen en om de risicoverevening tussen zorgverzekeraars te laten functioneren.
De regelgeving komt in de loop van 2025 gereed. Dat dit nog enkele maanden duurt hangt samen met de doorlooptijd van regelgeving, die o.a. het gevolg is van de vereiste internetconsultatie en van een beoordeling door de Autoriteit Persoonsgegevens. Zodra de regelgeving er is, zal die met terugwerkende kracht gelden voor 2025.
Branche- en beroepsverenigingen hebben hun leden geadviseerd om declaraties over 2025 op te schorten tot deze regeling er daadwerkelijk is. Doen ze dat wel, dan is er een grote kans op rechtszaken over schending van de privacy. Behandelingen die in 2024 plaatsgevonden hebben, kunnen nog wel zonder risico’s gefactureerd worden doordat tot 1/1/2025 nog sprake was van regelgeving die aanbieders vrijwaarde van juridische risico’s.
Uiteraard heeft deze kwestie grote aandacht van de NVvP. VWS, NZA, ZN en ggz-vertegenwoordigers zijn voortdurend met elkaar in overleg (formeel en informeel) om deze kwestie zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Afgelopen dinsdag zijn de mogelijke scenario’s door betrokken partijen bij VWS aangedragen. Deze week zullen die door VWS, NZA, ZN en Zorginstituut worden uitgewerkt. Volgende week donderdag is het eerstvolgende formele overleg bij VWS, waarbij de uitgewerkte opties worden gepresenteerd.
De branche- en beroepsverenigingen hebben nadrukkelijk aangegeven dat het onacceptabel is als enkele maanden niet gefactureerd kan worden. Bevoorschotting is noodzakelijk als sprake is van omzetderving die langer dan een maand aanhoudt. Liquiditeitsposities van kleinere aanbieders lopen in het algemeen meer risico’s dan bij grote GGZ-instellingen.
De zorgen over deze situatie zijn groot. De media hebben er de afgelopen week al meermaals over bericht, waaronder de NOS. Ook op social media verschenen zorgwekkende verhalen en petities.
Overigens heeft het ggz-veld dit probleem al een jaar geleden voorzien. Sinds begin vorig jaar is o.a. door de NVvP bij VWS aangedrongen op een spoedige oplossing, door met ingang van 1 januari 2025 te zorgen voor regelgeving waarin voorheen door de NZa werd voorzien. VWS heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat nieuwe regelgeving niet nodig was, ondanks voortdurend aandringen van het veld (ook bij herhaling, mondeling en schriftelijk, door de NVvP). Pas op 19 december ging VWS overstag, maar voor een goede oplossing was het toen al te laat.
VWS stelt zich nog steeds op het standpunt dat factureren gewoon kan. Dat aanbieders daarbij straf- en tuchtrechtelijke risico’s lopen die (in het bijzonder voor kleine zorgaanbieders) onaanvaardbaar zijn, wordt er niet bij vermeld.
Bekijk ook